ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ


Από μερίδα του σκοπιανού Τύπου προβάλλεται το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης στο εσωτερικό αλλά και με την Σερβία, ίσως και την Βουλγαρία.
Είναι τόσο περίπλοκη η κατάσταση, αλλά και τόσο έκρυθμη, που όλα θεωρούνται πιθανά να συμβούν. Πριν από λίγο καιρό, υπήρχε φόβος να συγκρουστούν μεταξύ τους οι Αλβανοί των Σκοπίων με τους Σλάβους. Τώρα, προστέθηκαν δύο άλλες παράμετροι.
Αφενός, η διάσταση μεταξύ των Σλάβων των δύο κομμάτων εξουσίας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με τους αρχηγούς τους να πυροδοτούν το κλίμα, αφετέρου προβάλλεται από μερίδα του
σκοπιανού Τύπου το ενδεχόμενο ένοπλης σύρραξης και με την Σερβία, ίσως και την Βουλγαρία.
Ο προσκείμενος Τύπος στον Γκρούεφσκι, προβάλλει εκφοβιστικά αυτό το ενδεχόμενο, το οποίος όμως έχει επιχειρήματα να στηριχθεί, και μάλιστα γίνεται αναφορά και στον διεθνή Τύπο, όπως φερ’ ειπείν είναι το δημοσίευμα του The Economist, όπου αναφέρεται «Φόβος επικρατεί στα Σκόπια το τελευταίο διάστημα με τα τοπικά Μέσα να αναφέρουν ακόμη κι ότι επίκειται πόλεμος».
Το ενδεχόμενο του πολέμου προκύπτει από ένα εκ των αιτημάτων των Αλβανών, το οποίο δεν είναι απολύτως σαφές ότι έγινε αποδεκτό από τον αρχηγό του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζόραν Ζάεφ. Συγκεκριμένα, αυτό το αίτημα που περιλαμβάνεται στην αλβανική "πλατφόρμα", μοιάζει μάλλον ως πρόσχημα αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, επειδή η τυχούσα αποδοχή του, οδηγεί εξ ανάγκης και την εμπλοκή της Σερβίας, η οποία μέχρι τώρα απέχει επιμελώς να αναμιχθεί στα ενδοσκοπιανά δρώμενα.

Ζητούν οι Αλβανοί την έκδοση ψηφίσματος από το σκοπιανό Κοινοβούλιο, με το οποίο θα καταδικάζεται η… γενοκτονία κατά των Αλβανών των Σκοπίων στην περίοδο 1912-1956, από τους Σλάβους. Η περίοδος όμως είναι τόσο μεγάλη, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, ποια είναι τα γεγονότα που αιτιολογούν την έκδοση τέτοιου ψηφίσματος και μάλιστα χωρίς προηγούμενη διερεύνηση από έγκυρη Επιτροπή, που δημιουργεί αυτήν ακριβώς την επιφύλαξη στην οποία αναφέρθηκα ανωτέρω.
Αν γίνει αποδεκτό το αίτημα των Αλβανών, τότε θα καταδικαστεί η Σερβία για το σύνολο των ετών 1912-1956, και εν μέρει και… τα Σκόπια, αφού αποτελούσαν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας. Ως προς την επικαλούμενη γενοκτονία κατά το 1912, προφανώς οι Αλβανοί λησμονούν πως κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμος, ήσαν ένθερμοι σύμμαχοι των Οθωμανών και αντίπαλοι των Σέρβων, εναντίον των οποίων πολέμησαν. Αν για τα θύματα του πολέμου αναγνωριστεί πως υπήρξε γενοκτονία, τότε θα υποβάλλουν το ίδιο αίτημα και οι Τούρκοι, που είχαν μεγάλες απώλειες.
Αλλά, τα πυρά θα πλήξουν και την Βουλγαρία, η οποία ως σύμμαχος της Γερμανίας κατείχε την περιοχή των Σκοπίων κατά τη ναζιστική κατοχή.
Το παράλογο του πράγματος δείχνει σαφώς την πρόθεση των Αλβανών να επιβάλλουν απόψεις, όχι μόνον δικές τους, αλλά και των ομοεθνών τους της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, απείλησε με πόλεμο, αν δεν σχηματιστεί Κυβέρνηση στα Σκόπια με την συμμετοχή των Αλβανών, ενώ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στους Σέρβους, να μη τολμήσουν να αμφισβητήσουν την αλβανική κυριαρχία στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο.
Ο δε πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι , που ήταν επικεφαλής του UCK, κάλεσε τους Αλβανούς των Σκοπίων να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, επειδή ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνήθηκε να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, μια κυβέρνηση φιλοαλβανική. Έχει και σύμμαχο τον "συνεταίρο" του Ζάεφ, αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος, Αλί Αχμέτι, που ήταν ο επικεφαλής του παράνομου στρατού των Αλβανών των Σκοπίων, ο οποίος το 2001 συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας του κράτους και είχε κι αυτός στενές σχέσεις με τον Απελευθερωτικό Στρατό Κοσσυφοπεδίου, UCK.
Έχει δηλαδή λόγους ο Ιβάνοφ, που υποστηρίζει ότι η αποδοχή των αλβανικών αιτημάτων από μια Κυβέρνηση συνεργασίας (Αλβανών-Σλάβων), θα υπονόμευε τον χαρακτήρα του κράτους. Η απάντηση του Αλί Αχμέτι, μετά από διαβούλευση με την υπουργό Άμυνας της Αλβανίας Μίμι Κοντέλι, δήλωσε, ότι στην περίπτωση που ο πρόεδρος των Σκοπίων, δεν δώσει την εντολή να σχηματιστεί κυβέρνηση από τον Ζόραν Ζάεφ, τότε υπάρχει και θα εφαρμοστεί το σχέδιο Β. Ποιο είναι το σχέδιο Β, το φανταζόμαστε.

Πηγή: http://voria.gr/article/i-katastasi-sta-skopia-mpori-na-odigisi-se-enopli-sigkrousi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου