Ιδιαίτερα αυξημένος είναι ο αριθμός των καισαρικών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όροΣύμφωνα με πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο σύνολο των γεννήσεων το 56,8% είναι καισαρικές τομές. Το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι το 15%
Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό, κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές τομές, στο σύνολο των τοκετών. Η Ελλάδα, υπερβαίνει στο διπλάσιο και την διπλάσια υπέρβαση των χωρών της ΕΕ, εκτινάσσοντας περίπου στο 60% το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των γεννήσεων.«Το γεγονός αυτό εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο (λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται), επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας (καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό)», τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας εξήγησε επίσης ότι «Υπάρχει μια προτίμηση των γιατρών γιατί ο τοκετός είναι προγραμματισμένος, μάλιστα βρέθηκε ότι το 70% των καισαρικών γίνονται μεταξύ 8 το πρωί και 4 το απόγευμα», είπε και πρόσθεσε πως υπάρχει ένα αίσθημα αμυντικής ιατρικής, ότι δηλαδή, είναι πιο ασφαλής επιλογή και εκθέτει λιγότερο το νεογνό σε κινδύνους περιορίζοντας επιπλοκές φυσιολογικού τοκετού.
Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθούν η μειωμένη εκπαίδευση των νέων γιατρών και το κίνητρο της αυξημένης αμοιβής. «Προφανώς υπάρχει το αίσθημα μιας πιο ανώδυνης και ασφαλούς εμπειρίας , ενώ η γυναίκα μπορεί να επιλέξει τον γιατρό γιατί αλλιώς θα πέσει πάνω σε αλλαγή βάρδιας, κι αυτό παίζει ρόλο, όπως επίσης η ολοένα και μεγαλύτερη ηλικία τεκνοποίηση , η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και οι κυήσεις που θεωρούνται πολύτιμες», ανέφερε.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτήςτου ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά για το θέμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πλέγμα μέτρων για την άμβλυνση του φαινομένου με καμπάνια ενημέρωσης, αλλά και ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως και αιτιολόγηση των ιατρικών πράξεων.
«Αποδείχθηκε -είπε ο Ανδρέας Ξανθός- ότι όπου τηρούνται οι οδηγίες και υπάρχει και εμπειρία, το ποσοστό των καισαρικών πέφτει», και επικαλέστηκε το Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα», στο οποίο το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική τομή είναι μειωμένο κατά 10%. Και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη της Πολιτείας να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου και αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών, αλλαγή κουλτούρας στους υγειονομικούς και την κοινωνία και προσέθεσε πως πλέον υπάρχει ανάγκη αιτιολόγησης (με ιατρικά κριτήρια) των αυξημένων ποσοστών γεννήσεων με καισαρική τομή.
ΠΗΓΗ: https://www.thepressproject.gr/article/108750/Pososta---rekor-gia-tin-Ellada-stis-kaisarikes
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου