Την αποδέσμευση της ιδιότητας του δικηγόρου και του μηχανικού από την ασφάλιση προβλέπει νομοσχέδιο σκούπα, με εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις που αναμένεται να καταθέσει στο τέλος Αυγούστου στη Βουλή, το υπουργείο Εργασίας.
H ηγεσία του υπουργείου με στόχο τη θωράκιση της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και την επίλυση ζητημάτων που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση των τελευταίων ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων προωθεί νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να έχει ψηφιστεί εντός Σεπτεμβρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για διατάξεις με «θετικό πρόσημο για την
κοινωνία και τον κόσμο της εργασίας», εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων και πριν από τις παρεμβάσεις σε εργασιακά και πρόνοια που αποτελούν προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από τους δανειστές.
Αναλυτικά, μεταξύ των διατάξεων που προωθεί η αρμόδια υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, είναι αυτή που θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι - επαγγελματίες. Πρόκειται για ρύθμιση ανάσα, καθώς μέχρι σήμερα, οι συγκεκριμένοι κλάδοι ασφαλίζουν την ιδιότητα με αποτέλεσμα χιλιάδες μηχανικοί και νομικοί να βρίσκονται στα πρόθυρα της απόγνωσης, καλούμενοι χωρίς εισόδημα να καταβάλλουν εισφορές προς τον ΕΦΚΑ.
Στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας από το υπουργείο Εργασίας με στόχο να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες της, περιλαμβάνονται επίσης, μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως για παράδειγμα η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.
Παράλληλα, προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών που θα οδηγούν στο κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία.
Για τον σκοπό αυτό, θα δημιουργηθεί σύστημα συγκέντρωσης παραβάσεων, όπου θα καταγράφονται οι εκτροπές από την εργατική νομοθεσία και ανάλογα θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές.
Επίσης, θα προβλεφθεί ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους (συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.).
Στο υπό κατάρτιση σχέδιο νόμου, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα βελτιώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής από τον ΟΑΕΔ, επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Να σημειωθεί ότι η εισφορά υπέρ ανεργίας των ασφαλισμένων στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, 10 ευρώ το μήνα, έχει θεσμοθετηθεί από το 2011, όμως οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται καθιστούν στην πράξη ανενεργή την καταβολή επιδόματος σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων. Το ποσό που καταβάλλεται ως σύνταξη αναπηρίας για το εξάμηνο αυτό, είναι το ποσό που λάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, θα υπάρχουν και άλλες διατάξεις για την αναπηρία, κυρίως διοικητικού χαρακτήρα, όπως επίσης και διατάξεις για τη λειτουργία των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, τα οποία σήμερα λειτουργούν με 3μελή σύνθεση.
Ρούλα Σαλούρου - euro2day.gr
oenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου