ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Έρχονται νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελ. επαγγελματιών από το 2018


Δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι αλλάζει επί τα χείρω ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το 2018.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να συμφώνησε με τους δανειστές την αλλαγή στη βάση υπολογισμού των εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με το euro2day και το ρεπορτάζ της έγκριτης δημοσιογράφου Ρ. Σαλούρου, οι εισφορές θα υπολογίζονται ώστε η ποσοστιαία εισφορά (π.χ. 27% για κύρια ασφάλιση και υγεία) να επιβάλλεται στο εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, πριν όμως
αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές.
Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επιβεβαίωσε η Υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη.


Προκειμένου να περιοριστούν οι υπέρογκες αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, εξετάζεται να εφαρμοστεί μια μεταβατική περίοδος ενός έτους, όπου θα δίνεται έκπτωση 15% για το 2018 για όλους τους ασφαλισμένους.

Από το 2019 δεν θα υπάρχει καμία έκπτωση.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή ήταν απαίτηση των δανειστών –Ευρωπαίων και ΔΝΤ– που ζητούσαν πεισματικά να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, υποστηρίζοντας ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και ότι με το ισχύον σήμερα σύστημα είναι να σαν να καταβάλλονται εισφορές μικρότερες από 20%.

Μάλιστα, οι δανειστές ζητούν από την ελληνική πλευρά, να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει στην χώρα μας «φορολογητέο εισόδημα» και να χρησιμοποιείται το ίδιο τόσο από το ασφαλιστικό σύστημα, όσο και από τη φορολογική διοίκηση.

Δείτε εδώ το αναλυτικό άρθρο της Ρ. Σαλούρου



Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34849

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου