ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Στα 2.500 ευρώ το κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Ολοένα και περισσότερα ζευγάρια δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν λόγω άγχους και στρες. Για το θέμα, μας μίλησε ο κ. Νίκος Σκαρτάδος M.D. Μαιευτήρας Γυναικολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και επειδή όλα ξεκινούν από το άγχος, ο ίδιος, ξεκαθαρίζει καταρχήν το θέμα του κόστους, τονίζοντας  στο Iatronet ότι  η προσπάθεια της εξωσωματικής που περιλαμβάνει τη διέγερση  των ωοθηκών, την εμβρυομεταφορά και την όλη παρακολούθηση κοστίζει περίπου 2.500 ευρώ. Η κάθε επόμενη εμβρυομεταφορά κοστίζει γύρω στα 1.500 ευρώ.

Όπως εξηγεί, τα ωάρια που έχουν ληφθεί την πρώτη φορά δεν χρησιμοποιούνται όλα αλλά κάποια καταψύχονται και χρησιμοποιούνται τις επόμενες φορές αν χρειαστεί. Είτε επειδή θα

αποτύχει η προηγούμενη προσπάθεια, είτε γιατί η γυναίκα μετά από καιρό θελήσει να ξαναμείνει έγκυος.

Στέλνοντας το δικό του αισιόδοξο μήνυμα, υποστηρίζει ότι είναι απόλυτα εφικτή η τεκνοποίηση, σε κάθε περίπτωση υπογόνιμων ζευγαριών, αρκεί αυτά να ακολουθήσουν την ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή.

Δυστυχώς, εξηγεί, η οικονομική κρίση, το άγχος, αλλά και το στρες  που χαρακτηρίζουν πολλά νέα ζευγάρια σήμερα, σε συνδυασμό με την κακή διατροφή και την αποχή από το σεξ, συντείνουν δραματικά στην εμφάνιση των κρουσμάτων υπογονιμότητας, η οποία είναι «μοιρασμένη» εξίσου και στα δύο φύλα. Αυτό σημαίνει κατά τον ίδιο ότι καθόλη την προσπάθεια απαιτείται και η ουσιαστική συμμετοχή και των δύο συντρόφων στο θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί.

«Αυτό που έχει σημασία», συνεχίζει, «είναι το ζευγάρι να μην απογοητεύεται από τις πρώτες προσπάθειες τεκνοποίησης, γιατί σύμφωνα με τις έρευνες χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος τακτικών, ελεύθερων σεξουαλικών επαφών για τη σύλληψη, η οποία ανέρχεται περίπου στο 20% κατά μήνα ή στο 70% μετά τουλάχιστον ένα έτος τακτικών επαφών».

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες των τελευταίων χρόνων, διαπιστώνεται ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών των ζευγαριών έχει μειωθεί κατακόρυφα και πολλές φορές περιορίζεται μόνο στην περίοδο των γόνιμων ημερών, γεγονός που από μόνο του δεν «αυξάνει» την πιθανότητα τεκνοποίησης.

 Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, εφόσον βεβαίως διαπιστωθεί με διεξοδικό και λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο  των δύο συντρόφων μπορεί όχι μόνο να αποκαλύψει το αίτιο του προβλήματος, αλλά και να απαλλάξει το ζευγάρι από το υψηλό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, εστιάζοντας τόσο στις ιδιαίτερες συνθήκες και τους μηχανισμούς της κύησης, όσο και στις περιβαλλοντικές συνθήκες που ενδεχόμενα εμποδίζουν το ζευγάρι στο να οδηγηθεί χωρίς άγχος στην τεκνοποίηση.


http://www.iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου