ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

51ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο ΕΣΕΤ !!!!!


Ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο της ΕΣΕΤ που ένωσε και δυνάμωσε τη φωνή των δημοσιογράφων της Περιφέρειας

Η Βέροια και η Ημαθία τόπος – πυρήνας στην ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού, φιλοξένησε και συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του 51ου Πανελλήνιου Δημοσιογραφικού Συνεδρίου της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου που είχε ως θέμα «Δημοσιογραφία και Δημοσιογράφος στην Ελληνική Περιφέρεια».
Το τριήμερο  6 – 8 Οκτωβρίου 2017 δημοσιογράφοι από πολλές περιοχές της Ελλάδας, ένωσαν τη φωνή τους με επιστήμονες και
ακαδημαϊκούς και αναπτύχθηκε ένας δημιουργικός και σε κάποιες στιγμές έντονος διάλογος, με στόχο να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα και προβλήματα που απασχολούν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και τους εργαζόμενους σε αυτά, δημοσιογράφους. Οι εισηγητές, έγκριτοι επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίων και έμπειροι δημοσιογράφοι, παρουσίασαν μελέτες, έρευνες, απόψεις, αλλά και προτάσεις δίνοντας το έναυσμα για συζήτηση και προβληματισμό σε θέματα όπως:
- Η … Μετα/Αλήθεια στο Διαδίκτυο και Περιφερειακό Τύπο
- Ο ρόλος της τοπικής δημοσιότητας στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη
Έντυπος Τύπος και Διαδίκτυο. Παράλληλη ανάπτυξη σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι της επικοινωνίας και της ενημέρωσης καθώς και η μετάβαση από τον έντυπο στον ηλεκτρονικό Τύπο - Νέα εποχή (Ευκαιρίες και απειλές)
- Συμμετοχική Δημοσιογραφία και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Από το παθητικό κοινό, στον χρήστη παραγωγό περιεχομένου
- Το χάος της ενημέρωσης στο διαδίκτυο, οι ψευδείς ειδήσεις και οι δυσκολίες του δημοσιογράφου της περιφέρειας
- Έντυπα vs ψηφιακά μέσα ενημέρωσης: μάχη επιβίωσης ή συμβίωσης; Πώς από τον δημοσιογράφο- συντάκτη περάσαμε στον εργαζόμενο μετρ της τεχνολογίας στην μάχη των περισσότερων κλικ και της πιο γρήγορης ανάρτηση

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στις δύο Συνεδρίες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Επιμελητήριο Ημαθίας το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, κυρίαρχη θέση είχε η συζήτηση για το ποιος είναι ο ρόλος της Δημοσιογραφίας και του Δημοσιογράφου σήμερα στην ελληνική περιφέρεια, αλλά και πως προσδιορίζονται ως έννοιες, ως επάγγελμα, ως εργασία στο νέο τοπίο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης.
Η τρίτη Συνεδρία η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του νέου Πολυκεντρικού Μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα  ήταν αφιερωμένη στην τοπική ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Οι εισηγήσεις των Γιώργου Μελίκη, δημοσιογράφου – ερευνητή, του Εμ. Ξυνάδα, δόκτορα Ιστορίας και της Αγγελικής Κοτταρίδου, δρ. Αρχαιολόγου – Προϊσταμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας «ταξίδεψαν» τους συνέδρους στους θησαυρούς της Ημαθίας με αφετηρία τις Αιγές, την  πρωτεύουσα των Μακεδόνων, στην παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ιστορία του τοπικού τύπου της Ημαθίας.  
Για την γνωριμία των συνέδρων με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ημαθίας, την σύγχρονη παραγωγική δραστηριότητα, τα εκλεκτά προϊόντα του νομού, την κουζίνα και την σύγχρονη καθημερινότητα της όμορφης και ζωντανής πόλης της Βέροιας η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου φρόντισε στο πρόγραμμα φιλοξενίας του τριημέρου να εντάξει ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους Μίεζας, τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, τα μνημεία της πόλης της Βέροιας, αλλά και  οινογνωσία και οινογευσία στον Ο.Σ. «ΒΑΕΝΙ – ΝΑΟΥΣΑ». 

Μια ξεχωριστή στιγμή για το 51ο Συνέδριο και την Ένωση Συντακτών Επαρχιακού Τύπου ήταν η απονομή τιμητικών πλακετών:
-                Στην οικογένεια του πρόωρα εκλιπόντα δημοσιογράφου μέλους της ΕΣΕΤ Νίκου Λύτρα, προέδρου του Πειθαρχικού Συμβουλίου για την προσφορά του στην Ένωση και την ελληνική δημοσιογραφία
-                Στην επίτιμη πρόεδρο της ΕΣΕΤ, Νία Κομπορόζου η οποία επί 28 χρόνια από τη θέση της προέδρου κράτησε ζωντανή την Ένωση. 

Τιμήθηκαν επίσης με αναμνηστική πλακέτα οι συνδιογρανωτές του επιτυχημένου αυτού Συνεδρίου:
Η Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Κριάρη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης
Ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης

Το Δ.Σ. της ΕΣΕΤ ευχαριστεί την Οργανωτική Επιτροπή και εξαιρετικά τον πρόεδρο της Κωνσταντίνο Τσιμόπουλο για την άοκνη προσπάθεια στην προετοιμασία, αλλά και την εξαιρετική οργάνωση του επιτυχημένου Συνεδρίου, τους συνδιοργανωτές και συνεργάτες,  Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, Δήμο Βέροιας, Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου και Εταιρεία Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων.
Ευχαριστεί ιδιαίτερα τους χορηγούς που με την πολύτιμη αρωγή τους κατέστη  δυνατόν να πραγματοποιηθεί το συνέδριο, καθώς και τους 70 περίπου δημοσιογράφους συνέδρους που σε μια δύσκολη εποχή ανέλαβαν το κόστος και συμμετείχαν στο 51ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο ΕΣΕΤ.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου